Γενικές αρχές

offroads.gr

Η εκτός δρόμου οδήγηση, είναι μια από τις πιο συναρπαστικές δραστηριότητες, που φέρνει τον άνθρωπο κοντά στη φύση, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να ανεβάσει την αδρεναλίνη στα ύψη.
Ακούγεται εύκολο για οποιονδήποτε διαθέτει ένα τετρακίνητο όχημα ν’ ασχοληθεί μ’ αυτή.

Όμως, όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται. Η «εκτός δρόμου» οδήγηση, ειδικά όταν συνδιάζεται με τη διαβίωση στη φύση, αποτελεί τρόπο ζωής και για τον λόγο αυτό, δεν είναι μια απλή υπόθεση. Αντίθετα, κρύβει ανυπολόγιστους κινδύνους. Και η λέξη «κρύβει» δεν αποτελεί σχήμα λόγου.

Οι κίνδυνοι είναι καλά κρυμμένοι, παραδείγματος χάριν κάτω από πεσμένα κλαδιά, πέτρες, γρασίδι, χιόνι ή πίσω από μια στροφή ή ένα ανάχωμα. Η σοβαρότητα με την οποία πρέπει ν’ αντιμετωπίζουμε την «εκτός δρόμου» οδήγηση, όλοι όσοι ασχολούμαστε μ’αυτή, απαιτεί τουλάχιστον να φροντίζουμε για την ασφάλεια του οχήματος και κυρίως του πληρώματος, έτσι ώστε να είμαστε πάντα ή σχεδόν πάντα σε θέση να προβλέπουμε και να αποφεύγουμε τους κινδύνους και τα δυσάρεστα απρόοπτα.

Για την ασφάλειά μας λοιπόν, πρέπει να φροντίσουμε ν’ αποκτήσουμε τις απαραίτητες εξειδικευμένες γνώσεις, οδηγικές ικανότητες και δεξιότητες, αλλά και εξοπλισμό, έτσι ώστε η αγαπημένη μας ασχολία να μας προσφέρει μόνο απόλαυση και ευτυχισμένες στιγμές και όχι δυσάρεστες συγκινήσεις που να θέλουμε να ξεχάσουμε. Αρκετές οργανωμένες ομάδες στο χώρο του 4×4 είχαν στο παρελθόν ατυχήματα, και οι βασικοί λόγοι ήταν η έλλειψη εμπειρίας, άρα υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων τους και ο ανύπαρκτος εξοπλισμός για αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων.

Όμως, όποιος αγαπάει πραγματικά το off-road, το σέβεται, δεν υποτιμά τις δυσκολίες και τους κινδύνους του και σε καμμία περίπτωση δεν βασίζεται στην τύχη, γιατί συνήθως αυτή δεν είναι μαζί μας όταν τη χρειαζόμαστε.
Αν τελικά θέλαμε να περιγράψουμε με μαθηματικούς όρους την οδήγηση εκτός δρόμου, η εξίσωση θα ήταν: 

Οδήγηση εκτός δρόμου =
Σοβαρότητα + Γνώσεις + Εξοπλισμός + Εμπειρία + Υπευθυνότητα =
Απόλαυση + Ασφάλεια = OFF ROAD AdVENTURES